Blog

Mikroorganizma içeren gübre olur mu?

Son dönemlerde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sıkça duymaya başladığımız gübre türlerinden biri olan mikroorganizma içeren gübre, toprakla ilgilenen herkesin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Mikroorganizma içeren gübrenin ne olduğunu öğren

Son dönemlerde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sıkça duymaya başladığımız gübre türlerinden biri olan mikroorganizma içeren gübre, toprakla ilgilenen herkesin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Mikroorganizma içeren gübrenin ne olduğunu öğrenmeye ise önce bu gübre çeşidinin hayatımıza nasıl girdiğine bakarak başlamak gerekiyor.

Mikroorganizma İçeren Gübre Kullanımı Nasıl Başladı?

Özellikle son 40 yılda dünyadaki insan nüfusunun ikiye katlandığına ve buna paralel olarak gıda üretiminin iki katına çıktığına tanık olduk. Bu süre zarfında gıda talebi ve arzındaki artış ise bitki beslenmesini hiç olmadığı kadar önemli hale getirdi. Çünkü mahsul üretiminin bir şekilde artması gerekiyordu. Buradaki kilit oyuncu da insan yapımı gübre olarak da adlandırılan kimyasal gübreler oldu. Yapılan çalışmalara göre kimyasal gübrelerin kullanımı, azot kullanımını neredeyse 9 kat, fosfor kullanımını ise 4 kattan fazla artırdı. Azot ve fosfor gübrelemesinde yaşanan bu artış, tarımdaki yoğunluğu karşılayacak hızlı büyümenin nispeten düşük maliyetlerle sağlanmasına yardım etti.

İlk bakışta hem üretici hem de tüketici için karlı gözüken bu yöntem uzun vadede bugün yüz yüze geldiğimiz pek çok sorunu beraberinde getirdi. Aşırı kimyasal gübre ve pestisit kullanımı; toprak kalitesinin, yüzey suyunun ve yeraltı suyunun bozulması, hava kirliliği, biyolojik çeşitliliğin azalması, sera etkisi, ozon tabakasının incelmesi, suyun asitlenmesi ve bunların sonucunda ekosistemin işlevini yerine getirememesi gibi birçok ciddi soruna neden oldu.

gübre çeşitleri

Bu durum, enerji ve çevre maliyetlerinin de artmasına da yol açtı. Tüm bunların önüne geçmek ve geçerken tarımdan elde edilen verimi kaybetmemek için bugün adını sıkça duymaya başladığımız sürdürülebilir tarım anlayışı yükselmeye başladı. En basit tanımıyla doğanın nimetlerinden doğaya zarar vermeden faydalanılmasını temel alan sürdürülebilir tarım, mikroorganizma içeren gübre kullanımını tarım sektörüne kazandırdı. Bitki besin maddelerinin kaybından kaynaklanan ekolojik sorunların üstesinden gelmek ve maliyetli gübrelerin elde edilmesine yönelik kaynakların yokluğunda mahsul verimini artırmak için tercih edilmeye başlanan mikroorganizma içeren gübre, bugün tarımın geleceği için kritik bir rol oynuyor. Peki, mikroorganizma içeren gübre nedir? İşte şimdi bu sorunun yanıtına bakma zamanı.

Mikroorganizma içeren gübre nedir?

Mikrobiyal biyo gübre olarak da duyabileceğiniz mikoorganizma içeren gübre, adını içeriğinde kimyasallar yerine toprakta doğal olarak bulunan mantar, alg, bakteri gibi pek çok mikroorganizmanın bulunmasından alır. Bu gübre türüne biyo gübre denmesinin sebebi ise mikroorganizma içeren gübrenin biyoteknoloji sayesinde elde edilmesidir. Biyoteknoloji uzmanları, toprakta bulunan ve bitkiler için faydalı olan bakteri, alg ve mantarları çoğaltarak bunları gübreleme için kullanabilir hale getirir. Mikroorganizma içeren gübrenin elde edilmesi için en önemli nitrojen tedarikçileri olan mavi-yeşil algler, bitkinin fosfor alımından sorumlu olan mantarlar, fosfat çözen bakteriler gibi pek çok yararlı mikroorganizma kullanılır.

Mikroorganizma içeren gübre ne işe yarar?

Mikroorganizma içeren gübre, tarımsal faaliyetlere bağlı olarak doğada meydana gelen olumsuzlukları en aza indirmeye yarayan, bunu yaparken de verim ve maliyet avantajı sağlayarak çiftçinin yanında olan bir gübreleme ürünüdür. Kimyasal gübrelerin aksine çevreye zarar vermeyen, geleneksel tekniklerden daha az maliyetli oluşuyla da düşük maliyetlerle verimliliği artırabilen mikroorganizma içeren gübre, teknik ihtiyaçlar olmaksızın kullanım ve uygulama kolaylığı da sağlar.

Mikroorganizma içeren gübrenin faydaları

Mikroorganizma içeren gübre;

  • Toprakta biyolojik faaliyetlerin gelişmesine yardımcı olan bitki besinlerini harekete geçirir
  • Bitki sağlığının korunmasına yardımcı olur
  • Besin teminini artırarak yararlı mikroorganizmaların büyümesi sağlar ve faydalı toprak kurtlarını harekete geçirir
  • Toprağın yapısını iyileştirir ve kök gelişimini destekler
  • Bitki stresi gibi bitki hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur
  • Topraktaki besin alışverişi kapasitesini geliştirir
  • Hasat verimini artırır

Bontera Mikroorganizma İçeren Gübre’yi denediniz mi?

Bontera mikro organizma içeren gübre, uygulandığı bitkide hücrelerin bölünmesini ve büyümesini sağlayarak bitki kökünün toprağın derinliklerine ulaşmasına yardımcı olur. Böylece su ve besin maddelerini kolayca bulabilen kök genişler ve büyük bir toprak hacmi kazanır. Hücre mebranlarının akışkanlığını ve köke besin maddelerinin girişini kolaylaştıran Bontera mikroorganizma içeren gübre, besin girişi sırasında toprakta bulunan kayalaşmış fosfat, sülfat ve potasyum gibi maddeleri parçalayarak bitki bünyesine taşır. Havadaki azot tespitini de sağlayan Bontera mikroorganizma içeren gübre, bitkilerin düzenli beslenmesine yardımcı olur. Tüm bunlar olurken, milyarlarca canlı mikroorganizma da toprağınız için çalışmaya başlar.

Siz de organik tarım ile doğaya zarar vermeden toprağınıza değer katmak istiyorsanız Bontera mikroorganizma içeren gübre, Hepsiburada, Trendyol, N11 ve Gittigidiyor raflarında sizleri bekliyor.