Blog

Mikrobiyal Gübre Nedir?

Mikrobiyal gübre çağdaş tarım teknikleri arasında en çok zikredilen unsurlardan biri haline geldi. Bitkiler, büyüyebilmeleri için kalsiyum, azot, fosfor, potasyum, demir, çinko, bakır ve kükürt gibi pek çok elemente ihtiyaç duyarlar

Mikrobiyal gübre çağdaş tarım teknikleri arasında en çok zikredilen unsurlardan biri haline geldi. Bitkiler, büyüyebilmeleri için kalsiyum, azot, fosfor, potasyum, demir, çinko, bakır ve kükürt gibi pek çok elemente ihtiyaç duyarlar. Tarım faaliyetlerinde bitkilerin bu elementlerden bolca yararlanabilmeleri için toprağa gübre ilave edilir. Ancak genellikle kimyasal kullanılarak elde edilen ve uzun vadede doğaya zarar veren bu tür gübreler, günümüzde organik tarım bilincinin artmasıyla yerini mikrobiyal gübrelere bırakmaya başlamıştır. Peki, mikrobiyal gübre nedir? Mikrobiyal gübrenin faydaları nelerdir? Mikrobiyal gübre hakkında merak ettiğiniz her şey blog yazımızda.

Mikrobiyal Gübre Nedir?

Mikrobiyal gübre, tarım sektöründe organik tarım anlayışının giderek yaygınlaşmasıyla birlikte adını sıkça duymaya başladığımız bir biyo-gübredir. Birleşik Devletler Uluslararası Çevre Koruma Ajansı‘na göre, mikrobiyal gübreye biyo-gübre denmesinin nedeni, bu gübre türünün biyoteknoloji ile geliştirilmiş olmasıdır. Mikrobiyal gübre, toprakta bulunan ve bitkiler için faydalı olan bakteri, alg ve mantarların, biyoteknoloji uzmanları tarafından çoğaltılması ve gübrelemede kullanılabilir hale getirilmesiyle elde edilir. Mikrobiyal gübrenin organik tarımda kullanılmasının en temel nedeni ise kimyasal içermemesidir. Kimyasal gübreler, sürekli kullanılmaları halinde uzun vadede toprağın pH değerini bozarak yararlı mikroorganizmaları azaltır. Aynı zamanda zararlı mikroorganizmaların çoğalmasına ve sera gazı salınımının artmasına neden olur. Mikrobiyal gübre ise bitkiler için temel besin maddelerinin tedariğini artırmak için kimyasalları değil hali hazırda toprakta bulunan canlı mikroorganizmaları kullanır. Bu mikroorganizmalar, biyoteknoloji uzmanları tarafından yapılan bir dizi doğal işlemle çoğaltılırlar. Böylece mikrobiyal gübre toprağa ilave edildiğinde kimyasal kirliliğe neden olmaz ve ekosisteme zarar vermez.

Mikrobiyal Gübrenin Faydaları Nelerdir?

Doğa dostu olarak tanımlayabileceğimiz mikrobiyal gübre, kimyasal gübreler ile kıyaslandığında birçok yönden üstün ve en önemlisi sağlıklıdır. Mikrobiyal gübrenin faydaları ise şöyle sıralanabilir:

  • Toprak Mukavemetini ve Verimi Artırır

Mikrobiyal gübre, bitkilerin için faydalı olan bakterileri aktive ederek toprağın gücünü artırır. Aynı zamanda artan besin yoğunluğu, bitkinin gübreyi çok daha verimli bir şekilde kullanmasına yardımcı olarak mahsullerin verimini artırır.

  • Maliyet Avantajı Sağlar

Kimyasal gübrelerin aksine mikrobiyal gübrenin sağlam bir mahsulü muhafaza etmek için potansiyel olarak zararlı pestisitlerle birlikte kullanılması gerekmez. Bu durum, maliyet, işçilik ve zaman açısından önemli ölçüde tasarruf edilmesini sağlar. Mikrobiyal gübre, kimsayal gübre kullanımına olan ihtiyacı da azaltır. Bu da mikrobiyal gübrenin sağladığı maliyet avantajlarından bir diğeridir.

  • Üretkenliği Artırır

Mikrobiyal gübre yalnızca mahsul verimini artırma ve pestisit ihtiyacını azaltma potansiyeli sunmakla kalmaz. Aynı zamanda uzun süreli kimyasal gübre kullanımına, toprağın kendisine uygulanan kimyasallarla aşırı doygun hale gelmesine ve zamanla topraktaki biyoçeşitliliğin sınırlanmasına bağlı olarak üretkenlikte meydana gelebilecek düşüş riskini de ortadan kaldırır.

  • Erken çimlenmeyi Destekler

Fitohormon olarak da adlandırılan bitki hormonları, bitkilerin büyümesini düzenlerler ve arttıklarında kök boyutu ve kök yapısı üzerinde olumlu etkiler gösterirler. Bu hormonlar bakteriler ve mantarlar tarafından üretilir. Bakteri ve mantarların çoğaltılmasıyla elde edilen mikrobiyal gübre de bitkilerdeki hormonları artırarak erken çimlenmeyi destekler ve bitki köklerini güçlendirir.

Mikrobiyal fitohormonlar çimlenmeyi destekler.

  • Bitki stresini önler

Yetiştiricilerin temel sorunları arasında yer alan bitki stresi, sıklıkla mahsulun seradan tarlaya taşınması sırasında meydana gelir. Bitki stresini önlemede en etkili yöntemlerden biri ise pestisit kullanımını azaltmaktır. Mikrobiyal gübre, kimyasal gübre gibi pestisit kullanımı gerektirmediğinden bitki stresini önemli ölçüde önler.

Mikrobiyal Gübre Çeşitleri

1. Mikroorganizma içeren gübre

Mikroorganizma içeren gübre, 30’dan fazla faydalı mikroorganizmanın bilimsel olarak formüle edilmesiyle oluşturulmuş organik bir karışımdır. İçerdiği toplam organik madde oranı %60, toplam humik ve fulvik asit oranı ise %65’tir. pH değeri 7 ile 9 arasında değişiklik gösterir. Mikroorganizma içeren gübre, toprağı güçlendirir, erken çimlenmeyi destekler, yüksek verim sağlar. Bontera’nın sunduğu güçlü ürünlerden olan mikrobiyal gübreye ulaşabilirsiniz.

2. Bitkisel menşeli amino asit içeren katı organik gübre

Amino asit içeren katı organik gübre, yüksek miktarda amino asit ve peptit içeren organik bir biyostimülatördür. Bitki dokularına transfer edilen amino asit içeren katı organik gübre, doğal biyolojik uyarıcılar olarak etki eder. Abiyotik ve biyotik stres altında bitki iyileşmesini destekler. İçerdiği toplam organik madde oranı %90, organik azot %12, organik karbon %30, serbest amino asit oranı %10’dur. pH değeri ise 4-6 arasında değişiklik gösterir. Amino asit içeren katı organik gübre kullanımı, yüksek bitkisel protein, fotosentez ve klorofil desteği ve besin emilim desteği sağlar. Aynı zamanda bitki metabolizmasını güçlendirir, bitkinin büyümesini hızlandırır ve ürün kalitesini artırır.

3. İz element katkılı katı organamineral gübre

İz element katkılı katı organamineral gübre, toprağın yapısını, besin alımını, havalanmasını, su tutma ve katyon değişim kapasitesini artırarak toprağı büyük ölçüde iyileştirir. Aynı zamanda toprağı kökler için daha ideal hale getirir. İçerdiği Fe, Zn, B, Cu ve Amino asit sayesinde bitkinin ihtiyaç duyduğu iz elementleri karşılar.

4. Sıvı deniz yosunu gübre

Sıvı deniz yosunu, denizlerdeki faydalı deniz yosunlarının özel olarak formüle edilmesiyle oluşturulmuş, bitkinin ve toprağın canlanmasına ve ürün veriminin artmasına olanak tanıyan organik bir gübredir. İçerdiği organik madde oranı %5, alginik asit %1, potasyum oksit %1,5 ve maksimum elektriksel kondüktivite (EC) ise %13,9’dur. Sıvı deniz yosunu kullanımı, zengin organik ve mineral sağlarken mikrobiyal popülasyonu destekler, kökü güçlendirir, toprağa verdiği nem desteği ile de sağlıklı büyümeye yardımcı olur.

Mikrobiyal Gübre Nasıl Kullanılır?

Mikrobiyal gübre, tarımsal ürünlerde, meralarda, meyve ve sebze bahçelerinde, fidecilik ve çiçekçilikte kullanılabilir. Mikrobiyal gübrenin kullanıma hazırlanması için her 100 gramlık toz formunun 1 litre su ile karıştırılması gerekir. Böylece konsantre bir ürün elde edilir. Bu ürünü elde ederken önemli olan kesinlikle şebeke suyu kullanılmamasıdır. Mutlaka kuyu suyu veya kanal sulama suyu ile karıştırılması ve kullanılmadan önce çalkalanması gerekir. Mikrobiyal gübreler böcek ilacı ile birlikte kullanılabilir. Ancak mantar ilaçları, bakırlı preparatlar ve klorlu su ile birlikte kullanılmamalıdır.

Mikrobiyal gübrenin uygulanma yöntemleri ise zamana, yere ve mahsulun türüne göre değişiklik gösterir. Yöntemler; tohum kaplama, toprak uygulaması, yaprağa uygulama, fide bandırma ve damlama olarak çeşitlilik gösterir.

Bontera Mikrobiyal Gübre Denediniz Mi?

Bontera mikrobiyal gübre, uygulandığı bitkide hücrelerin bölünmesini ve büyümesini sağlayarak bitki kökünün toprağın derinliklerine ulaşmasına yardımcı olur. Böylece su ve besin maddelerini kolayca bulabilen kök genişler ve büyük bir toprak hacmi kazanır. Hücre mebranlarının akışkanlığını ve köke besin maddelerinin girişini kolaylaştıran Bontera mikrobiyal gübre, besin girişi sırasında toprakta bulunan kayalaşmış fosfat, sülfat ve potasyum gibi maddeleri parçalayarak bitki bünyesine taşır. Havadaki azot tespitini de sağlayan Bontera mikrobiyal gübre, bitkilerin düzenli beslenmesine yardımcı olur. Tüm bunlar olurken, milyarlarca canlı mikroorganizma da toprağınız için çalışmaya başlar.

Siz de organik tarım ile doğaya zarar vermeden toprağınıza değer katmak istiyorsanız Bontera mikrobiyal gübre, Hepsiburada ve Trendyol raflarında sizleri bekliyor.